,

Περιοδικό Hello Αυγούστου 2014

Η κρυολιπόλυση είναι μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδος που αντιμετωπίζει οριστικά το επίμονο τοπικό πάχος, επιδεικνύοντας αποτελέσματα ταυτόσημα της λιποαναρρόφησης. Πρόκειται κυριολεκτικά για αναίμακτη λιποαναρρόφηση.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία παγώνει και κρυσταλλοποιεί τα λιποκύτταρα και τα απομακρύνει μόνιμα με έναν φυσιολογικό τρόπο, χωρίς να βλάπτει τους παρακείμενους ιστούς. Ουσιαστικά συμβαίνει ένας πρώιμος θάνατος των λιποκυττάρων και στη συνέχεια απομάκρυνση των νεκρών λιποκυττάρων από τα φαγοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. (Η εν λόγω απομάκρυνση λέγεται απόπτωση)

ΠΟΤΕ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ

Η μέθοδος αναπτύχθηκε στο Harvard University από τους γιατρούς Dieter Manstein και Rox Anderson, οι οποίοι παρατήρησαν αρχικά πως τα παιδιά που τρώνε συχνά γρανίτα παγωτό έχουν «λακάκια» στα μάγουλά τους. Αυτή η παρατήρηση αποτέλεσε τη βάση των μελετών για την ανακάλυψη της επαναστατικής θεωρίας της κρυολιπόλυσης, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στην κατασκευή της πρωτοποριακής συσκευής Coolsculpting. Το πρώτο μηχάνημα Coolsculpting κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ από τη Zeltiq το 2005 και τα επόμενα χρόνια εξελίχθηκε και τελειοποιήθηκε. Με το μηχάνημα Coolsculpting έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.200.000 θεραπείες. Επίσης περισσότερες από 30 κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης συσκευής. Επιστέγασμα όλων αυτών είναι το γεγονός πως η κρυολιπόλυση με τη συσκευή Coolsculpting έχει πάρει την έγκριση του FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ).

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

Η κρυολιπόλυση-κρυογλυπτική δεν προορίζεται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Απευθύνεται σε άτομα με κανονικό βάρος, που έχουν τοπικές εναποθέσεις λίπους στην κοιλιά, στα ψωμάκια, στο εσωτερικό των μηρών, στα γόνατα, στα μπράτσα κ.λπ., οι οποίες επιμένουν παρά την άσκηση και τη σωστή διατροφή.

ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟΔΟΣ

Οι ειδικές κεφαλές του Coolsculpting που εφαρμόζονται στο σώμα, φέρουν ειδικούς αισθητήρες έτσι ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται σταθερή και απόλυτα ελεγχόμενη, εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες βλάβης στο δέρμα. Το δέρμα άλλωστε προστατεύεται με ειδικά gelpad υψηλής τεχνολογίας. Οι προδιαγραφές της ασφάλειας της Coolsculpting κρυολιπόλυσης είναι υψηλότατες και για το λόγο αυτόν, άλλωστε, η μέθοδος είναι εγκεκριμένη από το FDA.

ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων μια μοναδική θεραπεία είναι αρκετή για ένα άριστο αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι ορατό στον καθρέφτη αλλά και στο ντύσιμό σας, αφού θα χάσετε πόντους. Σε λιγότερο από 20% των ασθενών (που μπορεί να έχουν πιο μεγάλη ποσότητα τοπικού πάχους) μία μόνο θεραπεία θα επιφέρει σημαντική βελτίωση, αλλά για την τελειότητα ίσως απαιτηθεί και δεύτερη συνεδρία σε 2-3 μήνες.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Για κάθε περιοχή του σώματος απαιτείται θεραπεία μίας ώρας. Για παράδειγμα, για «πλάγια της κοιλιάς» 2 ώρες, για ολόκληρη την κοιλιά (δύο πλάγια, στομάχι και κατώτερη κοιλιά) 4 ώρες κ.λπ. Φανταστείτε πως σε λίγες ώρες, σε ένα πρωινό ή μεσημεριανό διάλειμμα από τις δραστηριότητές σας, χωρίς νυστέρι και χωρίς ενέσεις, ενώ εσείς διαβάζετε ένα περιοδικό ή βλέπετε τηλεόραση, χάνετε το τοπικό, ενοχλητικό πάχος για πάντα. Γι’ αυτόν το λόγο η κρυολιπόλυση Coolsculpting έχει γίνει η μέθοδος επιλογής των σταρ για το τοπικό πάχος.

ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Η μείωση του λίπους αρχίζει να γίνεται ορατή περίπου 3 εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Σε 2 μήνες βλέπουμε ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο βελτιώνεται ακόμα περισσότερο μέχρι τους 3-4 μήνες.

ΜΟΝΙΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η κρυολιπόλυση Coolsculpting έχει μόνιμο αποτέλεσμα με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για τοπικό πάχος που επιμένει παρά τη σωστή διατροφή και τη γυμναστική. Η προϋπόθεση για ένα άριστο αποτέλεσμα είναι η διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους. Ισχύουν δηλαδή τα ίδια που ισχύουν και για τη λιποαναρρόφηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ

Όλες οι κρυολιπολύσεις που διαφημίζονται δεν είναι καθόλου ίδιες. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο τρία αυθεντικά μηχανήματα Coolsculpting Και πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μόνο η Coolsculpting κρυολιπόλυση έχει έγκριση από το FDA, και όχι οποιαδήποτε κρυολιπόλυση. Επομένως η ασφαλής και αποτελεσματική κρυολιπόλυση έχει ονοματεπώνυμο. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και να τη ζητάμε με το όνομά της: «Kρυολιπόλυση Coolsculpting».